واژهی فیزیک یک واژهی یونانی به معنای «طبیعت» است و امروزه در معنای «طبیعتشناسی» به کار میرود. هر چیزی که پیرامون خود میبینید، حتی چیزهایی که به نظرتان مصنوعی (ساخت بشر) هستند، به نوعی بخشی از طبیعت به شمار میآیند. پس اگر بتوان طبیعت را شناخت (فیزیک)، میتوان ارتباط بهتری هم با این دستساختههای بشری (ابزارهای زندگی روزمره) برقرار کرد...
ملموسترین جزء فیزیک در زندگی روزمره برق (الکتریسیته) است.
میدانید که بدون برق ارتباط شما با همهجای دنیا (بیرون از شهر خودتان) قطع میشود و برای رسانیدن هر خبری، با توجه به فاصله، 1 تا 1000 ساعت زمان لازم خواهد بود؛ در حالی که امروزه هر خبری را، حتی در کاملترین صورت آن (یعنی خبر تصویری)، میتوان با بهکاگیری دوربین یک گوشی موبایل (که به برق باتری نیاز دارد) و یک خط اینترنت (که مجموعهی آن هم به برق نیاز دارد) در کمتر از 30 دقیقه از رخداد خبر، آن را به همهجای زمین مخابره کرد!
تعریف سادهی جریان الکتریکی (که در زبان غیرفیزیکی آن را با نام برق میشناسیم) چنین است: «عبور بارهای الکتریکی در طول رسانا (مانند سیم)». این بارهای الکتریکی، در سادهترین توضیح، الکترونها هستند که بخشی از اجزای تشکیلدهندهی همهی مواد به شمار میآیند. تعداد الکترونها در هر ماده بسیار زیاد است و دور از واقعیت نیست که آنها را با صفت «بیشمار» توصیف کنیم.
بخش دیگر فیزیک که در زندگی روزمره کاربردی انکارناپذیر دارد حرکتشناسی و قانونهای حرکت (قانونهای نیوتون) هستند. اگر شما این قانونهای را بهخوبی درک کنید میتوانید زندگی آسانتر و ایمنتری داشتهباشید! چند نمونه: (1) چهاردست و پا راه رفتن روی یک سطح شکننده (مانند یخ شکنندهی دریاچهی یخزده) به جای راه رفتن روی دو پا، (2) برای پرتاب هر چیزی به دورترین فاصلهی ممکن با یک نیروی معین (مانند نیروی دستتان) آن را با زاویهی 45 درجه پرتاب میکنید، (3) برای بالا بردن یک جسم از قرقرهها استفاده میکنید، (4) بر روی برف و یخ با کفشهای عاجدار راه میروید و ...
به همین ترتیب مبحث ترمودینامیک به گرما و دما میپردازد و مبحث امواج که همانند موضوع برق در تبادل دادهها اهمیت بسزایی دارد. مبحث نورشناخت تاثیر بسزایی در هنر (سینما، نقاشی، عکاسی، و ...) دارد. انرژی و مصرف سوختها هم جایگاهی ویژه در زندگی روزمره دارند، به ویژه چشمههای تجدیدپذیر انرژی مانند انرژی خورشیدی که در آینده چشمهی اصلی انرژی بشر خواهد بود.
پانوشت: نمونههای بیشماری از این دست را میتوان برای «کاربرد فیزیک در زندگی روزمره» نام برد. شما هم میتوانید در بخش نظرهای این نوشته به چند مورد از آنها اشاره کنید.